Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

De zoektocht naar een budget LCD-TV voor €100 of minder

Door Lip op donderdag 7 juni 2012 14:21 - Reacties (14)
Categorie: Techniek, Views: 16.192

Dit is mijn eerste blog, dus hier en daar kan er een spelfoutje in zitten, en zal het waarschijnlijk niet zo lekker weg lezen. Hoe dan ook, veel (lees)plezier er mee!
Ter vervanging van mijn monitor die ik graag weer wilde gebruiken om een werkplek in te richten, was ik opzoek naar een LCD-TV met de volgende wensen:

• 26" /66cm of 32" /82 cm HDready met een minimale resolutie van 1280x720
• In de kleur zwart (niet noodzakelijk)
• Minimaal 1 HDMI aansluiting
• (werkende) afstandbedining (niet noodzakelijk)
• Het liefst natuurlijk zo goedkoop mogelijk

En liever geen merken als :
• OK. (Mediamarkt huismerk)
• Salora
• Supertech
• YOKO, etc

Maar wel de bekendere merken zoals bijvoorbeeld:
• Samsung
• Sony
• Panasonic
• Philips

Waarom geen FULL-HD?
Voor mijn gebruik, tv kijken, gamen, en backups van tv series bekijken, schiet de full-hd specificatie in mijn geval zijn doel voorbij. Een bluray speler heb ik niet, en komt er in de nabije toekomst ook niet in.
Ziggo zend op de Coaxkabel via de DVB-C specificatie, niet hoger dan 1080i, waardoor er geen noodzaak voor een full-hd scherm, en is een HD-ready scherm beter geschikt naar mijn mening.

Ik had een bedrag van maximaal €100 in gedachten. (less is always better...)
Een nieuwe tv met de bovenstaande eisen kost namelijk €288,95 incl verzending & 2 jaar garantie.

De kandidaten...
Met een maximaal budget van €100 euro begeef je direct op de 2e hands markt, en een tweetal tv's passeerde de reveu.
De eerste tv, ging om een Samsung LE32R84b van plus/minus 5 jaar oud met een vraagprijs van €175. Veel te duur natuurlijk, en mijn bod gemaild van €100. Uiteraard werd dit bod afgekest, maar ik kreeg toch een tegenbod van €150. Ik wil de persé niet mijn budget verhogen, dus ging de zoektocht verder.


http://ic.tweakimg.net/ext/va/507506.jpg
De Samsung LE32R84b viel af, vanwege een te hoge prijs.

Drie dagen later kwam ik een veiling tegen betreffende een Sony KDL-26U2000 hier op het forum, het hoogste bod was op dat moment rond de €45,-
Volgens de advertentie was de afstandbediening defect. Hierop heb ik gemaild met de vraag of de HDMI aansluiting in orde was, en dit bleek zo te zijn.

Met €56 euro als hoogste bod had ik de veiling gewonnen, nadat ik contact had opgenomen met de verkoper van de tv, hebben we een prijs van €60 afgesproken en kon ik in Spijkenisse de "prijs" in ontvangt nemen.
(veiling op tweakers zijn namelijk niet bindend, en koper/verkoper mag er dan ook vanaf zien)
http://ic.tweakimg.net/ext/va/508601.jpg
De Sony KDL-26U2000 LCD TV met defecte afstandbediening werd het wel, en ging mee naar huis.

Een 2e hands Sony LCD-TV voor €60, daar moet wat mis mee zijn!
In de advertentie stond vermeld dat de afstandbediening defect was, voor een gedeelte was dit zo. Volume harder & zachter, programma + & -, en de mute knoppen waren defect, de rest van de afstandbediening werkte naar behoren.
Waarschijnlijk had de afstandbediening bij de vorige eigenaar een zwemlesje gehad zonder bandjes Ik had de TV overgenomen van een oud echtpaar en deze heeft dus waarschijnlijk hun kleinkinderen op bezoek gehad, die weer de cola over de afstandsbediening hebben gemorst en als resultaat werkte de afstandbediening niet meer naar behoren. Kan ik die afstandbediening weer volledig functioneel krijgen? Nooit geschoten is altijd mis! En met dat motto, ga ik aan de slag.

Een afstandbediening kan je het best open wippen met een platte kop schroevendraaier, begin altijd bij de IR sensor, zo heb je het meest kans dat afstandsbediening weer netjes in elkaar klikt nadat je klaar bent.

http://tweakers.net/ext/i/?UserID=18414&FotoID=7519

Op de rood omcirkelde plaatsen op de bovenstaande foto was er een kleverige substantie (cola) te vinden op de printplaat en op de rubberen knoppen pad. Een vaststaand feit is dat water en elektronica, niet de beste vrienden zijn.

De cola moest verwijderd worden van beide onderdelen, met een simpel sopje van heet water en Dreft heb ik de rubberen knoppen pad goed schoon gemaakt, en droog geblazen met de compressor, en gesmeerd met Kontakt 60 Contact reiniger van Kontact Chemie. De printplaat heb ik schoon gemaakt met een bevochtigd doekje van het zelfde sopje, droog geblazen met de compressor, en ook gesmeerd met de Kontakt 60 spray.

De afstandbediening heb ik hierna weer in elkaar geklikt, de batterijen er in gedaan, en de afstandbediening werkt weer zoals een afstandbediening zou moeten werken.

De volgende stap, nu moest de LCD-TV hetzelfde lot ondergaan
Bij het instellen hardheid van de CCFL verlichting kwam er een hinderlijke resonantie uit de tv, die goed hoorbaar was op 2,5 meter afstand. Alleen op de hoogste en de laagste stand was de resonantie en het geluid weg. Omdat op de hoogste en laagste stand veel moet ingeboet worden op de beeldinstellingsmogelijkheden, en dat standen daar tussen in erg resoneerde, moest dit ook verholpen worden.
Na het losdraaien van 15 schroeven kon de voet en achterkap verwijderd worden en kwam het onderstaande tevoorschijn.
http://tweakers.net/ext/i/?UserID=18414&FotoID=7521De achterkant van de Sony tv zonder achterkap, links op het plaatje is de voeding te zien

De rood omcirkelde onderdelen zijn de verdachte elektronica onderdelen die de resonantie kunnen veroorzaken. Die onderdelen heb ik voorzien van een laagje Plastik 70 van Kontakt Chemie. Plastik 70 zorg voor een anti-corrosie en isoleerde film voor PCB's en elektronica componenten.
Nadat de voeding behandeld was met Plastik 70, waren de inverters aan de beurt. Na het verwijderen van 9 schroeven en het losmaken van de voeding en de beschermkap kwam het onderstaande te voorschijn.
http://tweakers.net/ext/i/?UserID=18414&FotoID=7524
Hier heb ik weer vervolgens de rood omcirkelde onderdelen in gespoten met de Plastik 70 spray. Nu kon de tv weer in elkaar geschroefd worden.

Al die moeite, heeft het nog wat opgeleverd?
De hinderlijke resonantie op 2,5 meter afstand is verdwenen. De grote blauw voeding (zichtbaar op de vierde foto in dit artikel) maakt nog een beetje geluid, maar dat hoor je alleen als je je oor boven op de tv legt. Zoals eerder beschreven is werkt de afstandbediening nu volledig en functioneren de knoppen die eerder niet werkte.

Hoeveel heeft het uiteindelijk nou gekost?
• €60 voor de lcd-tv
• €9,95 voor de Plastik 70 spray
• €7,99 voor de Kontakt 60 spray
• 1,5 uur voor het open schroeven en oplossen van de problemen
• Tenslotte wat geduld

Bij elkaar heeft het €77,94 gekost. Ruim binnen het gestelde budget van €100. Een LCD-tv voor honderd euro is mogelijk, al zal dat niet voor iedereen weg gelegd zijn. En in mijn geval heb ik de tv moeten open schroeven, en heb ik een kleine reparatie moeten doen aan de afstandbediening.
Ik kan niet iedereen aanraden om hier mee te beginnen, tenzij er een basiskennis aanwezig is van elektrotechniek. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben met wat je koopt en je moet goed kunnen in schatten op het oog op het moment van aanschaf of de reparatie wel zin heeft en rendabel is in verhouding met de aanschafprijs.


Lees tip! Andere reviews geschreven door Lip
Onkyo TX-NR609 Review (Beter geluid voor iedereen!!!) op Tweakers.net of op Hardware.info
Topreview! ASUS Z87-A review door pjay op Hardare.info
Logitech Mini Boom Box review op hardware.info
APC Back-UPS ES 550VA 230V review op tweakers.net
De zoektocht naar een budget LCD-TV voor €100 of minder BLOG op tweakblogs.net

Volgende: Bent u, het huidige Corona beleid ook zo zat? 12-'20 Bent u, het huidige Corona beleid ook zo zat?

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 7 juni 2012 14:58

Kleine tip voor de mensen, contacten op de PCB van een afstandsbediening kan je altijd eerst eens proberen op te kuisen met een simpele gom. Heb je thuis een TV die niet meer reageerd op de AB en je wil weten of het de AB of TV is kan je dit zeer eenvoudig nagaan met behulp van je telefoon. IR straling van een AB word namelijk zichtbaar op de camera van je telefoon, gewoon even de zender van de AB naar je telefoon richten en kijken wat je krijgt.

Door Tweakers user 318025, donderdag 7 juni 2012 15:26

Goedkoop is duurkoop zeg ik vaak, dat zie ik in dit verhaal ook. Ik persoonlijk koop bewust geen tweedehandse spullen, ze worden meestal niet voor niks door hun eigenaars afgeschreven.

Je hebt nu wel voor minder dan € 100 een goedkope TV, maar levens verwachting van een tweedehands TV is ja ook veel lager, dus als je pech hebt begeeft die het ook nog te snel.

Door Tweakers user Orian, donderdag 7 juni 2012 15:33

Diqiu-Long schreef op donderdag 07 juni 2012 @ 15:26:
Goedkoop is duurkoop zeg ik vaak, dat zie ik in dit verhaal ook. Ik persoonlijk koop bewust geen tweedehandse spullen, ze worden meestal niet voor niks door hun eigenaars afgeschreven.

Je hebt nu wel voor minder dan € 100 een goedkope TV, maar levens verwachting van een tweedehands TV is ja ook veel lager, dus als je pech hebt begeeft die het ook nog te snel.
Tja, niet iedereen heeft nu eenmaal het geld om altijd maar nieuwe spullen te kopen (waarmee ik niet wil zeggen dat dit voor Lip ook geldt). Daarnaast is dit natuurlijk ook veel milieuvriendelijker.

Blog is trouwens erg leuk. Toen ik het begin las dacht ik even dat het niet meer was dan een oproep van 'wie heeft er wat', maar het is een hele 'handleiding'. Erg interessant, en wellicht ooit nog eens handig :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 juni 2012 15:33]


Door Tweakers user vincent44, donderdag 7 juni 2012 15:36

Leuk verhaal! Maar wat houden die sprays precies in?

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 7 juni 2012 16:44

Diqiu-Long schreef op donderdag 07 juni 2012 @ 15:26:
Ik persoonlijk koop bewust geen tweedehandse spullen, ze worden meestal niet voor niks door hun eigenaars afgeschreven.
dus jij koopt ook alleen nieuwe auto's en nieuwbouwwoningen ?
anyhow, dat laatste is een aanname die je maakt, maar vaak genoeg doet men niet spullen weg omdat er iets mee is, of afgeschreven zijn... ze gaan dan de deur uit omdat ze vervangen zijn met iets nieuwers/mooiers... ik verkoop altijd nog mijn cpu's, geheugen enz... dat is dan ook tweedehands maar ze doen het nog prima !
wat je nu ook ziet is dat in deze consumptiemaatschappij fabrikanten ook zo snel mogelijk producten op de markt willen plaatsen zonder deze goed uit te ontwikkelen, wat inhoudt dat ook al betreft het een nieuw product deze best wel eens snel kapot zou kunnen gaan...

Door Tweakers user sebastius, donderdag 7 juni 2012 17:14

Diqiu-Long schreef op donderdag 07 juni 2012 @ 15:26:
Goedkoop is duurkoop zeg ik vaak, dat zie ik in dit verhaal ook. Ik persoonlijk koop bewust geen tweedehandse spullen, ze worden meestal niet voor niks door hun eigenaars afgeschreven.

Je hebt nu wel voor minder dan € 100 een goedkope TV, maar levens verwachting van een tweedehands TV is ja ook veel lager, dus als je pech hebt begeeft die het ook nog te snel.
Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Mijn blog staat vol met 2e hands reparatieprojecten en tips hoe je een 2ehands laptopje bijvoorbeeld prima kunt herstellen. Als je weet wat je koopt dan koop je nooit een kat in de zak.

Door Tweakers user mux, donderdag 7 juni 2012 20:13

vincent44 schreef op donderdag 07 juni 2012 @ 15:36:
Leuk verhaal! Maar wat houden die sprays precies in?
Plastik 70 is een zogenaamde conformal coating, in het Nederlands: vernis. Het wordt gewoonlijk gebruikt om oppervlakken die gevoelig zijn voor lucht/zuurstof daarvan af te sluiten, denk aan schilderijen maar ook printplaten en bijvoorbeeld de onderkant van je auto (daar wordt een iets heftigere vernis, namelijk tectylvernis, gebruikt). Doordat het een taai en stijf oppervlak vormt kun je het ook gebruiken om elektronische componenten te fixeren op een printplaat.

Contactspray is een zwakke flux, oftewel een vloeistof die roestvorming van metalen afbijt en de resulterende troep veilig afvoert (doordat het een hele lage oppervlaktespanning heeft en dus makkelijk wegvloeit).

@Tweedehands-verhaal: tweedehands is een perfecte manier om andere mensen jouw spullen gedeeltelijk te laten betalen, mits je weet wat je doet. Als je dat niet weet is het duurkoop natuurlijk. Ik vind tweedehands een stuk leuker om te handelen, want je hebt een goede reden (en weinig financiële tegenzin) om je elektronica uit elkaar te halen en eens te kijken wat er nou echt in zit.

Je moet niet tweedehands kopen en precies hetzelfde verwachten als je in de winkel krijgt. Dan ben je verkeerd bezig.

@Lip: leuke blogpost! Goed geschreven, redelijk unieke content.... moet je vaker doen :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 7 juni 2012 20:14]


Door Tweakers user JW1, vrijdag 8 juni 2012 12:47

Heel leuke blog. Leest prima.
De foto's tussen de tekst voegen ook veel toe. Ga zo door!

Ik had niet gedacht dat je een TV van een bekend merk zou kunnen vinden voor onder de € 100,-.

Tweedehands koop ik ook. De reden is vaak dat de verkoper uitgekeken is op het product en niet dat het stuk is.

Door Tweakers user Lip, vrijdag 8 juni 2012 18:39

Diqiu-Long schreef op donderdag 07 juni 2012 @ 15:26:
Goedkoop is duurkoop zeg ik vaak, dat zie ik in dit verhaal ook. Ik persoonlijk koop bewust geen tweedehandse spullen, ze worden meestal niet voor niks door hun eigenaars afgeschreven.

Je hebt nu wel voor minder dan € 100 een goedkope TV, maar levens verwachting van een tweedehands TV is ja ook veel lager, dus als je pech hebt begeeft die het ook nog te snel.
Wat nieuw en jong is kan ook niet defect raken? Nooit een D.O.A ontvangen bijvoorbeeld? :)
Wanneer ik wat nieuws in huis wil halen, begeef ik me sneller op de 2e hands markt dan dat ik naar de eerste de beste elektronica winkel ren.
Hierdoor bespaar je sowieso ± 10-15% marge die je lieftallige winkelier berekend en daar boven op de marges die de importeur je rekent. Daar pas ik persoonlijk gewoon voor 8)7

Het enige component in mijn Home Cinema Systeem wat ik nieuw heb gekocht is mijn receiver op het moment dat de Onkyo TX-NR609 in de aanbieding kwam en de nieuwe lijn aangekondigd werd. De speaker zet die daar aan hangt, zie de inventaris was een spot koopje met een prijs van €225, met de adviesverkoopprijzen die Mission rekent had ik dat nooit gedaan. Idem dito voor de subwoofer en het speaker draad wat er tussen ligt (€25). 8-)

Mijn bij elkaar geraapte 2e hands HC setje laat menig, andere (nieuw aangekochte) HC-systemen die bij vrienden staan flink in het stof bijten. Het andere alternatief om nieuw te kopen was een melkpakjes systeem van Logitech of menig ander merk, en dat was voor mij geen alternatief. :P

Je moet er wel natuurlijk een neus voor hebben, om de goeie deals tussen de slechten eruit te vissen. Ik vind het dan ook leuk om er een sport van te maken om de "Best deal for the $$" te krijgen. Zoals "Mux" al zei : "Tweedehands is een perfecte manier om andere mensen jouw spullen gedeeltelijk te laten betalen, mits je weet wat je doet."

Verder is natuurlijk mooi meegenomen dat je "groen" bezig bent, maar niet de hoofd motivator, dat blijven de "pegels". :Y)

@Mux : Die blogs van jou heb ik ook gelezen, en vond ik erg vermakelijk en informatief, chapeua!

@Iedereen : Bedankt voor de reacties, en wellicht tot de volgende keer! ;)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 9 juni 2012 20:13]


Door Tweakers user 318025, zondag 10 juni 2012 16:06

Lip schreef op vrijdag 08 juni 2012 @ 18:39:
[...]


Wat nieuw en jong is kan ook niet defect raken? Nooit een D.O.A ontvangen bijvoorbeeld? :)
Wanneer ik wat nieuws in huis wil halen, begeef ik me sneller op de 2e hands markt dan dat ik naar de eerste de beste elektronica winkel ren.
Hierdoor bespaar je sowieso ± 10-15% marge die je lieftallige winkelier berekend en daar boven op de marges die de importeur je rekent. Daar pas ik persoonlijk gewoon voor 8)7
Uiteraard kan dat defect raken, maar dan heb ik wel fatsoenlijke garantie hoor en als er dus wat mis is dan word dat mooi opgelost.

En voor een paar tientjes ga ik echt niet tweedehands kopen, want voor die paar tientjes lever je wel zekerheden in, want tweedehands is garantie tot de deur. Nou ik denk dat je bij tweedehands aankopen toch best nog veel betaald.

Ik verkocht mijn iPhone 3G met alles erbij voor zo'n € 180 geloof ik en die had ik al twee jaar gebruikt, dus ik denk niet dat je met tweedehands goedkoper uit bent als gewone consument.

Jij hebt hier zelfs nog tijd moeten besteden aan repareren van je tweedehands TV, dat is leuk als je het kunt en ook raar om te zien dat er mensen zijn die best nog veel voor defecte tweedehands producten geven, want mijn defecte Dell Studio 1558 was ook best nog veel voor betaald, werkend had ik er echt niet veel meer voor gekregen.

Ik zoek gewoon naar goeie deals en ga echt niet bij de dure elektronica zaak kopen, ik kocht mijn HTC Evo 3D nieuw voor € 289 en mijn HTC Desire HD verkocht ik voor € 180, dat vond ik het dubbel en dik waard want ik heb nu een beter toestel en bijhorende garantie en ik draai ondertussen ICS erop.

Dus nee je kunt zie ik verkoop wel mijn afgedankte spullen, maar tweedehands kopen doe ik niet, ik had laatste ook iemand die wou voor € 90 een SSD kopen en voor nog geen twee tientjes kon je die nieuw krijgen 8)7

Door Tweakers user Lip, zondag 10 juni 2012 16:55

Ik zou ook liever nieuwe producten kopen als de besparing maar een paar tientjes is. Maar neem het voordeel richting de honderden euro's toe, dan word het een ander verhaal. Garantie vind ik ook te "overrated". Je recht hebben, en je recht verkrijgen, zijn echt 2 verschillende dingen. Hoe vaak lees je niet in "Shopping Forum" dat de (goedkope) prijsvechters, de regels, regelrecht aan hun laars lappen. |:(
Daar sta je dan met je nieuwe laptop, en een halsstarrige winkelier die de Nederlandse wet negeert en krampachtig aan zijn eigen algemene voorwaarden vasthoud. :X
Klanten die moederborden onder koop op afstand of voor garantie opgestuurd worden. En daarna een bericht terug krijgen dat je verzoek niet gehonoreerd kan worden omdat een pinnetje van de socket verbogen is, met enkele foto's als bewijsmateriaal. Terwijl men zeker weet dat dit niet zo was. Natuurlijk zal niet elke winkelier dit doen, maar hier mee wil ook aangeven dat de gedachte van "ik heb garantie" niet altijd zo vanzelfsprekend is zoals aangenomen word.

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 juni 2013 11:28]


Door Tweakers user 318025, maandag 11 juni 2012 11:21

Ja zo kan je ook over garantie denken, maar gelukkig heb je de fabrikanten die het ook wel voor je willen oplossen.

Ik heb garantie op mijn HTC's gewoon via HTC gedaan en ja dan gaat het naar dynafix, maar tot nu toe nog altijd netjes opgelost.

Maja heb zelf ook een Dell notebook gehad, ging na 1 jaar en 11 maanden stuk, Dell doet ja niet aan twee jaar garantie en mijn garantie was allang verlopen, al had ik er wettelijk recht op. Nieuw kopen kan ook een besparing op je energie rekening opleveren, ik denk niet dat je daar bij stil staat of wel?

Volgens mij woon je ook nog thuis en dan maak je vast niet druk over energie gebruik. Nou mijn nieuwe TV heeft een A+ label en zou 48 watt energie gebruiken, daar help ik mijn ouders onbewust mee besparen op energie.

Door Tweakers user Lip, dinsdag 12 juni 2012 12:42

Dat is een beetje als appels met peren vergelijken, je vergelijkt het stroomverbruik van een LCD (100W) vs. LED tv. (50W) daar bij vermeld je niet je aanschafprijs van je nieuwe LED tv, en op die manier, kan ik niet het break even point berekenen, wat zomaar 5 tot 10 jaar kan zijn.

Bovendien staat er in de blog : "Ter vervanging van mijn monitor die ik graag weer wilde gebruiken om een werkplek in te richten, was ik opzoek naar een LCD-TV met de volgende wensen".

Een bewuste keuze om juist niet voor een (LCD) LED-TV te kiezen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 juni 2012 18:18]


Door Tweakers user internetsmurf, woensdag 13 juni 2012 17:33

'Waarschijnlijk had de afstandbediening bij de vorige eigenaar een zwemlesje gehad zonder bandjes en verzoop de afstandbediening aan het onderste gedeelte.'
'Op de rood omcirkelde plaatsen op de bovenstaande foto was er een kleverige substantie (cola) te vinden op de printplaat en op de rubberen knoppen pad. Een vaststaand feit is dat water en elektronica, niet de beste vrienden zijn.'


Ik had de TV overgenomen van een oud echtpaar en deze heeft dus waarschijnlijk hun kleinkinderen op bezoek gehad die weer de cola over de afstandsbediening hebben gemorst.

Wel leuk om te horen dat de tv nu weer zo goed als nieuw is. Veel plezier ermee!

Reageren is niet meer mogelijk